De saamhorigheidsgroep

Merijn de Boer
Merijn de Boer
Bekijk boek

De saamhorigheidsgroep

Merijn de Boer
Merijn de Boer

400 pagina's / 2MB
10 uur / 390.1MB

Bookchoice tipt: boeiende roman vol humor en ironie over een clubje linkse idealisten

Melissa stelt onze boekselecties samen en tipt deze maand ‘De saamhorigheidsgroep’ van Merijn de Boer:

"Wat heb ik genoten van deze humoristische roman met serieuze ondertoon. Merijn de Boer schetst in ‘De Saamhorigheidsgroep’ een nauwkeurig beeld van een groepje linkse idealisten die goed willen doen voor kwetsbare groepen in de samenleving (van lesbische radiomakers in Tanzania tot prostituees in Honduras) en daarvoor 10% van hun inkomen doneren. Door gezamenlijke knutselavonden, wandeltochten en vergaderingen die beginnen met minutenlange knuffelsessies, ontstaat er een hechte band tussen de groepsleden. Hoofdpersonage Bernhard Wekman wordt hierbij voortdurend de maat genomen; hij heeft namelijk een auto en waagt het zelfs om een stropdas te dragen.

De hypocrisie en dubbele standaarden die deze groep mensen kenmerkt, zijn zowel humoristisch als treurig. Want met zoveel aandacht voor kwetsbaren in allerlei uithoeken van de wereld, hebben ze eigenlijk veel te weinig aandacht voor de mensen in hun directe omgeving, niet in de laatste plaats hun eigen kinderen.

Bernhard past totaal niet in deze saamhorigheidsgroep, maar hij wordt zo verliefd op mede groepslid Liza, dat hij zich voor haar aanpast. En ja, dat de leden in zijn Volvo naar een demonstratie kunnen rijden, is dan wel weer handig!

Tussen Liza en Bernhard ontstaat een stormachtige affaire en als Bernhard als topdiplomaat later in zijn leven terugkijkt op zijn tijd bij deze bijzondere groep mensen, beseft hij dat hij niet meer zo gelukkig is geweest als toen. De universele drang om ergens bij te horen, maar vervolgens toch vooral je eigen geluk na te streven, loopt als een rode draad door dit boek. Een aanrader!”

Wist je dat?

  • Als lid krijg je elke maand toegang tot acht geweldige boeken, als e-book én luisterboek.
  • Je kan de boeken lezen en luisteren waar en wanneer jij wilt; eenmaal gedownload, zijn de boeken voor altijd van jou!
  • De boekenselectie kan je eenvoudig lezen of luisteren op e-reader, tablet, smartphone of via onze app.