Eens ging de zee hier tekeer

Eva Vriend
Eva Vriend
Bekijk boek

Eens ging de zee hier tekeer

Eva Vriend
Eva Vriend

368 pagina's / 7MB
13 uur / 656.8MB

"Dit is de vaderlandse geschiedenis zoals je ‘m heel graag leest. Ontroerend!' – DWDD- boekenpanel

In ‘Eens ging de zee hier tekeer’ staan vier Zuiderzeefamilies centraal, uit Urk, Volendam, Spakenburg en Wieringen. Aan de hand van hun levensgeschiedenissen vertelt Eva Vriend een groots verhaal over het houvast dat traditie biedt, de veerkracht die vereist is om vooruit te komen en vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan.

De schilderachtige stadjes rond het IJsselmeer spreken tot de verbeelding, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske havens. Hoewel ze onderling sterk verschillen, is er één gebeurtenis die leven en lot van alle kustbewoners met elkaar verbindt: op 28 mei 1932 werd de Afsluitdijk gedicht.

De overheid was ervan overtuigd dat dit Nederland zou opstuwen in de vaart der volkeren. De kustbewoners stonden erbij, keken ernaar en moesten zich zien te redden. Hun Zuiderzee werd het IJsselmeer. Voortaan voeren hun botters uit op een zoetwaterplas. Wat betekent zo'n ingrijpende verandering voor de cultuur, de identiteit en de toekomstdromen van mensen, tot op de dag van vandaag?

Eva Vriend brengt de geschiedenis van Nederland, en dan vooral die van het Ijsselmeer, schitterend in beeld. De vissersdorpjes en stadjes komen weer tot leven en de fijne schrijfstijl van Vriend, maakt dat dit stukje interessante historie gemakkelijk wegleest. ‘Eens ging de zee hier tekeer’ is dan ook een stukje historie dat je ogen zal openen en het lezen en/of luisteren meer dan waard is.

Wist je dat?

  • Als lid krijg je elke maand toegang tot acht geweldige boeken, als e-book én luisterboek.
  • Je kan de boeken lezen en luisteren waar en wanneer jij wilt; eenmaal gedownload, zijn de boeken voor altijd van jou!
  • De boekenselectie kan je eenvoudig lezen of luisteren op e-reader, tablet, smartphone of via onze app.