Papieren paradijs

Marlies Medema
Marlies Medema
Bekijk boek

Papieren paradijs

Marlies Medema
Marlies Medema

400 pagina's / 1.3MB
15 uur / 710.5MB

Bookchoice tipt: een meeslepende historische roman over een sterke vrouw die onverschrokken alle tegenslagen op haar pad doorstaat.

Melissa stelt onze boekselecties samen en tipt deze maand ‘Papieren paradijs’:

‘‘Papieren paradijs’ is het debuut van Marlies Medema, die gefascineerd raakte door het waargebeurde verhaal van Anna Pannekoek in de 19e eeuw. Als jong meisje wordt Anna tegen haar wil uitgehuwelijkt aan de predikant Arend van den Brandhof, terwijl ze eigenlijk van een ander houdt. Desalniettemin probeert ze het beste van haar huwelijksleven te maken en baart ze het ene na het andere kind.

Dat het niet vanzelfsprekend is dat alle kinderen blijven leven, wordt hartverscheurend duidelijk in het verhaal. Anna's schoonzus moet maar liefst negen van haar kinderen begraven en sterft uiteindelijk van verdriet. Als Arend geen geschikte nieuwe predikantenpost krijgt, raakt hij ervan overtuigd dat het leven in Suriname hen beduidend betere kansen zal bieden. Wederom tegen haar wil wordt Anne gedwongen haar familie vaarwel te zeggen en stapt ze met Arend en haar kinderen op het schip naar Suriname.

Eenmaal daar wacht hen een onherbergzame jungle die in de verste verte niet op het paradijs lijkt. Anna moet wennen aan de hitte, de slavernij, de wanhopige mensen die samen met hen zijn geëmigreerd en van wie Arend zich afkeert, maar die rekenen op hun hulp. De mensen bezwijken massaal aan ziektes en woonruimte is er amper, maar toch lijkt Anna ervan doordrongen dat zij het beter heeft dan de meesten. Wel constateert zij een parallel in haar leven en dat van de slaven: beiden zitten ze gevangen. Alleen zit zij in een huwelijk waar ze niet uit kan ontsnappen.

‘Papieren paradijs’ is een bijzonder boek dat recht doet aan de geschiedenis en dat je door de zintuiglijke beschrijvingen terug meeneemt in de tijd, naar de Surinaamse tropen.’

Wist je dat?

  • Als lid krijg je elke maand toegang tot acht geweldige boeken, als e-book én luisterboek.
  • Je kan de boeken lezen en luisteren waar en wanneer jij wilt; eenmaal gedownload, zijn de boeken voor altijd van jou!
  • De boekenselectie kan je eenvoudig lezen of luisteren op e-reader, tablet, smartphone of via onze app.