Houd de fantastische boeken en aangename leesmomenten van 2022 in gedachten en bereid je voor op de veelbelovende boeken van 2023! We trappen het jaar af met een knallende selectie. Scrol dus snel naar beneden en lees er alles over.

Spannende thrillers

#1 New York Times bestseller auteur Lee Child heeft met ‘Geen plan B’ opnieuw een knaller van een thriller geschreven. Een man ziet een vrouw zichzelf voor een bus werpen – duidelijk zelfmoord. De andere getuige is Jack Reacher. En hij ziet wat er werkelijk is gebeurd: een man in een grijze hoody en spijkerbroek, snel en stil als een schaduw, duwt het slachtoffer de dood in – voordat hij snel haar handtas grijpt en wegslentert. Reacher volgt de moordenaar te voet, niet wetende dat dit niet een willekeurige daad van geweld is. Hij maakt deel uit van iets veel groters… Dit boek zit vol intrige en kan als een standalone worden gelezen. De vastberadenheid en doelgerichtheid van Jack is net zo meeslepend als de actie. Dit spannende deel zal zowel fans van Reacher als nieuwkomers bekoren!

‘Waterkoud’ van A.M. Ollikainen geeft je de kans om mee te denken en te puzzelen. Op de ochtend van midzomerdag worden inspecteur Paula Pihlaja en haar team na een gruwelijke vondst opgeroepen. Voor het landgoed van een ondernemersfamilie ten westen van Helsinki staat een vrachtcontainer met daarin het lijk van een zwarte vrouw. Ze moet een afschuwelijke dood zijn gestorven, want de container is tot de nok gevuld met zeewater. Paula zet alles op alles om de waarheid boven water te krijgen. Dit eerste deel in een nieuwe Scandinavische crimeserie is ijzingwekkend. Het is goed geschreven, vlot en niet voorspelbaar, met een uitstekend onderzoek en een nog betere ontknoping. Fan van duistere thrillers? Dan ga je dit boek gegarandeerd geweldig vinden!

‘Schijndood’ van Angela Marson is deel 4 van de Kim Stone-serie. Het tot pulp geslagen gezicht van het meisje kijkt nietsziend omhoog. Aarde valt uit haar mond. Honderden vliegen verzamelen zich boven het bloederige tafereel. Op Westerley, een ‘body farm’, wordt menselijke ontbinding onderzocht. Maar als inspecteur Kim Stone en haar team een vers lijk aantreffen, realiseren ze zich dat er een moordenaar is die een perfecte verstopplek heeft. Dan wordt een tweede meisje aangevallen en voor dood achtergelaten, gedrogeerd en haar mond volgestopt met aarde. Het is duidelijk dat hier een seriemoordenaar aan het werk is. Wie zal de volgende zijn? Het boek is een fantastische aanvulling op de serie die meer inzicht geeft in Kims karakter zonder afbreuk te doen aan het mysterie. Dit deel is een must-read voor alle lezers die geïnteresseerd zijn in een spectaculair plot!

Indrukwekkende romans

‘De dochter van de apotheker’ van Rebekka Eder is het eerste deel in de Chocolade Dynastie en is gebaseerd op een familie die echt heeft bestaan. Keulen, 1838. Anna Sophia houdt ervan om haar vader te helpen in de apotheek. Wanneer de apothekersleerling August haar het hof maakt, lijkt ook haar toekomst rooskleurig. Maar dan krijgt haar vader een mysterieuze ziekte, en begint August zich steeds vreemder te gedragen. Tegelijkertijd keert banketbakker Franz Stollwerck terug van zijn reis door Europa. Hij is al van kinds af aan verliefd op haar en doet haar nu een huwelijksaanzoek. Anna Sophia zal een onmogelijke keuze moeten maken. Het boek is meeslepend en de personages worden goed neergezet door Eder waardoor je meeleeft met de personages. Deze historische roman is ideaal voor de lezers van Corina Bomann en Marie Lamballe.

‘Geluksmomenten’ van Clara Chambers is een prachtig geschreven boek voor iedereen die graag historische roman leest met een mysterieus randje. London, 1957. Jean Swinney is 39 en schrijft – als enige vrouw – voor de plaatselijke krant, maar verder is haar wereldje klein en benauwend. Als Jean van de krant de opdracht krijgt om de bewering van ene Gretchen Tilbury te onderzoeken, leidt dat tot een verrassende wending. Hoe meer ze zich verdiept in het leven van Gretchen, hoe meer ze betrokken raakt. Jean raakt bevriend met Gretchen, en de jonge Margaret voelt bijna als een dochter. En hoewel ze het niet van plan was, wordt ze verliefd op Gretchens man Howard… Dit boek is een prachtige geschreven roman gevuld met beelden, geuren, humor, verdriet, geheimen en offers. Het bouwt op naar een rustige verwoestende ontknoping en Jean is een prachtig uitgewerkt personage. Dit heerlijke boek is het lezen of luisteren zeker waard!

Literatuur

‘Het koninklijk huis’ van Herman Koch is een satirische roman en een eigentijds koningsdrama. Vijftig jaar geleden dacht iedereen dat de dagen van de monarchieën waren geteld. Die dagen waren nog steeds geteld, maar het duurde allemaal langer dan gedacht. Zelf had Hendrik nog zonder al te veel vraagtekens de troon bestegen, maar vaak vroeg hij zich af of hetzelfde ook nog voor zijn dochter zou gelden. Hij is bang voor een toenemende leegte. Iets wat op hem afkwam, van heel ver: een donker, onverlicht brok steen uit een ander melkwegstelsel. Dit boek beschrijft een fictieve situatie en is lekker vlot en beeldend geschreven. Vermakelijk, geestig en met een knaller van een afloop, is dit boek van begin tot eind genieten!

In ‘Dunkeblum’ van Eva Menasse zwijgt iedereen over iets anders. Het stadje Dunkelblum is op het eerste gezicht een provinciestadje als alle andere. Maar achter de façade van deze Oostenrijkse gemeente gaat het verhaal van een gruwelijke misdaad schuil. Op geheimzinnige wijze duiken sporen van het oude misdrijf op, en de Dunkelblumers worden geconfronteerd met een verleden waarvan ze dachten dat het al lang voorbij was. Het onderwerp in dit boek is allesbehalve licht: een stadje aan de Oostenrijks-Hongaarse grens, waar in 1945 een groot aantal joodse dwangarbeiders werd vermoord en in een massagraf werd begraven, wordt begin jaren negentig geconfronteerd met het verleden. Ondanks het zware onderwerp, leest de roman erg goed en is het wat ons betreft zeker een must-read!

Heerlijke feelgood

‘Bij jou ben ik echt’ van Gaby Rasters is de laatste Bookchoice Exclusive van het jaar. Luuk en Sandy worstelen met het gedrag van hun zoontje Ravi. Hij heeft een ingewikkelde gebruiksaanwijzing en zij kunnen geen goed contact met hem krijgen. Frustratie en onbegrip krijgen de overhand, helemaal als na een aantal slopende maanden bij Ravi officieel de diagnose autisme wordt gesteld. Na lang twijfelen besluiten ze als gezin samen op vakantie te gaan naar Cyprus. Maar daar gebeurt iets bijzonders, Ravi ontmoet een straathond waarmee hij -in tegenstelling tot met anderen- wél contact kan maken. Vol emotie en hoop is dit boek perfect voor elke feelgood liefhebber.

Een gelukkig, gezond en voorspoedig nieuwjaar gewenst namens het Bookchoice-team!

Volg je ons al op Facebook, Instagram en/of Tiktok? Wij zouden dat heel leuk vinden. Zo blijf je up to date en kun je lekker van onze updates genieten!

Ben je nog niet lid van Bookchoice?

Bekijk onze lidmaatschappen en start jouw lees- en luisteravontuur!

Al tienduizenden lezers gingen je voor.