Januari ontvouwt zich als een blanco bladzijde, een vers begin na de feestelijke gloed van december. Temidden van winterse kou nodigen we je uit om je te verwarmen aan de betovering van onze splinternieuwe selectie. Terwijl we terugkijken op het afgelopen jaar, omarmen we nu verse boeken. Deze maand nodigt uit tot een literaire ontdekkingstocht, een reis naar onbekende werelden en verfrissende verhalen die wachten om ontdekt te worden in het vroege begin van het jaar. Welkom bij onze januari-selectie, waar elke bladzijde een belofte is van nieuwe avonturen!

Spannende thrillers

‘Het perfecte huwelijk’ van Anne Ekberg levert huiveringwekkende psychologische spanning voor liefhebbers van auteurs als Samuel Bjørk, Bo Svernström en Camilla Läckberg. Christian en Leonora zouden gelukkig moeten zijn met hun droomhuis en een gezonde zoon, maar geheimen zoals rancune, eenzaamheid en onvervulde verlangens breken hun huwelijk af. Wanneer Leonora ontdekt dat Christian een affaire heeft, escaleert de situatie snel. Een ultimatum wordt gesteld, maar als Christian Leonora met zijn busje aanrijdt in een radeloze daad, keert hij thuis om te ontdekken dat ze ongedeerd is. Ekberg's verhaal, een perfecte mix van spanning en romantiek, wordt met enorme vaart geschreven en blijft onvoorspelbaar tot het bittere einde. Het boek belooft een emotionele, griezelige, psychologische en spannende leeservaring die de lezer tot aan het einde op het puntje van de stoel houdt.

‘De logé’ van Nelle Lamarr biedt een intrigerende psychologische thriller die draait om Natalie, die de Britse uitwisselingsstudent Tanya in haar huis in Los Angeles verwelkomt. Terwijl Tanya haar intrek neemt in het leven van Natalie, haar man Matt en dochter Paige, rijzen er al snel vragen over Tanya's gedrag en afkomst. Het verhaal neemt een onverwachte wending wanneer Tanya niet alleen fysiek op Natalie's overleden dochter Anabel lijkt, maar ook haar stem begint aan te nemen. Met een focus op schuld, boete en verraad biedt Lamarr een niet-alledaagse thriller die zich onderscheidt door zijn psychologische diepgang. Het verhaal, beschreven als griezelig zonder expliciete, bloederige scènes, neemt lezers mee op een reis vol spanning en onthullingen. ‘De logé’ is ideaal voor lezers die op zoek zijn naar een meeslepend verhaal over vriendschap, familie en heftige onderwerpen, zonder de behoefte aan expliciet geweld.

‘De stille vogel’ van Mohlin & Nyström belooft een bejubelde Zweedse misdaadthriller met een internationale twist. Wanneer in een vogelnest een menselijk bot wordt ontdekt, brengt dit grote opschudding in een klein Zweeds dorp waar dertig jaar eerder de Brodin-tweeling op mysterieuze wijze verdween. Voormalig FBI-agent en rechercheur John Adderley, nu werkzaam bij de politie in Karlstad, raakt betrokken bij het dossier. Terwijl de buurt in afwachting is van de waarheid over de verdwenen tweeling, onthult het boek geheimen, leugens en familieverhalen in een ambitieuze misdaadthriller. Monika prijst de mooie puzzel, het spannende verhaal en een onverwachte twist aan het einde, waardoor het boek vlot leest en zich onderscheidt als mysterieus, een whodunit met sterke familiedynamiek.

Indrukwekkende romans

‘Het boek van vuur’ van Christy Lefteri is een prachtige nieuwe roman die diep ingaat op trauma, oorlog en herstel. De auteur, bekend van "De bijenhouder van Aleppo", creëert een intieme en epische vertelling over een gezin dat worstelt met trauma's en schuldgevoelens na een verwoestende brand op een Grieks eiland. Lefteri's warme en beeldende schrijfstijl belicht de vernietigende kracht van menselijke dwaasheid, maar onthult uiteindelijk ook het menselijk vermogen tot verlossing en vernieuwing. Het verhaal, doordrenkt met hartverscheurende momenten en troost, biedt een meeslepend drama waarin een familie op zoek is naar hoop en een betere toekomst. Hoewel de schrijfstijl wellicht even wennen is, blijkt het boek onweerstaanbaar zodra je erin verdiept raakt, met een emotionele en persoonlijke diepgang die het moeilijk maakt om het neer te leggen.

‘Onder de magnolia’ van T.I. Lowe biedt een meeslepende coming-of-age-roman die zich afspeelt in South Carolina in 1980. Wanneer Austins moeder sterft bij de geboorte, neemt de tiener de zorg voor haar broertjes en zusjes op zich, terwijl haar vader zich verliest in verdriet. Het dorpje Magnolia wordt een bron van steun en vriendschap voor Austin, die haar vaders extreme stemmingswisselingen voor de buitenwereld probeert te verbergen. Wanneer haar toekomst hoopvol lijkt en ze Vance Cumberland ontmoet, de zoon van een rijke familie, onthult haar vader een geheim dat alle familiegeheimen op straat legt. Austin moet omgaan met de gevolgen van haar vaders keuze en haar liefde voor een jongen als Vance. Monika beschrijft het boek als adembenemend en vertelt dat ze het in één keer heeft uitgelezen. Ze prijst het prachtige en intense verhaal, evenals de mooie schrijfstijl van T.I. Lowe, waardoor ze een fan is geworden. Het boek belooft een emotionele, feministische verkenning van heftige familieonderwerpen die de lezer grijpt van begin tot eind.

‘Wenskind’ van Gaby Rasters is een hartverwarmend verhaal dat diep ingaat op het verlangen naar een kind en de uitdagingen van het ouderschap. In dit rauwe en realistische verhaal raken de levens van drie gezinnen op bijzondere wijze met elkaar verbonden. Chelsea, geconfronteerd met haar zwangerschap op jonge leeftijd, beseft al snel dat ze het niet alleen kan. Ondertussen ervaren Charlotte en Jasper een zwangerschap die totaal anders verloopt dan verwacht, terwijl Nicole en Sjoerd, na een intensief proces, dolblij zijn als Nicole zwanger raakt. Echter, ook zij ontdekken dat zwangerschap niet vanzelfsprekend is. "Wenskind" weeft deze aangrijpende verhalen op een meeslepende manier samen, waardoor het resulteert in een indrukwekkende roman. Het boek belooft een diepgaande exploratie van het verlangen naar ouderschap en de kwetsbaarheid die daarbij hoort, waarbij de lezer wordt meegenomen in de complexe en intieme wereld van deze personages.

Literatuur

‘Wie houdt je warm in de winter’ van Berend Boudewijn is een ontroerende liefdesgeschiedenis en autobiografie in één, die diep ingaat op hoe je moet leven met het verlies van je grote liefde. De hoofdpersoon, een man op leeftijd, bewoont alleen een groot huis dat doordrenkt is van de tomeloze versierdrift van zijn overleden vrouw. De alledaagse beslommeringen vragen om een nieuwe routine, en kleine taken worden avontuurlijke ondernemingen. Met een externe blik becommentarieert hij zijn eigen handelingen en beschouwt zichzelf als een personage, terwijl hij reflecteert op hoe buitenstaanders dit personage waarnemen. Het geheugen van de man lijkt hem herinneringen op te dringen, maar ook soms te bewaren. Het verleden dient zich aan in hinkstapsprongen, onthullend over zijn rijke, gevarieerde bestaan en het geluk van een lang en harmonieus huwelijk. Berend Boudewijn beschrijft met lichte ironie het leven van een man die zijn vrouw heeft verloren, evenals het leven met haar zoals het in zijn geheugen is opgeslagen. De soberheid en soms amusante toon maken het verhaal des te indringender.

Heerlijke feelgood

‘Zes dagen’ van Dani Atkins biedt een intrigerend verhaal over Gemma, die op haar trouwdag alleen voor het altaar staat wanneer haar verloofde Finn niet komt opdagen. Wat volgt is een zes dagen durende zoektocht naar de waarheid achter zijn verdwijning. Gemma, ervan overtuigd dat zij en Finn soulmates zijn, weigert te geloven dat hij haar opzettelijk heeft verlaten. Ondanks het ongeloof van anderen, inclusief de politie, zet Gemma vastberaden haar zoektocht voort en stuit op schokkende geheimen. Atkins weeft een meeslepend verhaal dat de lezer meeneemt door een achtbaan van emoties terwijl Gemma worstelt met het behouden van vertrouwen in hun liefde te midden van tegenstrijdige signalen. "Zes dagen" belooft een boeiend verhaal vol mysterie en emotionele wendingen, waardoor lezers worden meegezogen in Gemma's intense zoektocht naar de waarheid achter de verdwijning van haar geliefde.

Dus nestel je op de bank met een dekentje, zet een pot thee of een kop warme chocolademelk, en kies jouw volgende literaire avontuur. Laat je betoveren door de kracht van woorden en geniet van een maand vol lees- en luisterplezier!

Tot de volgende lees- en luisteravontuur!

Volg je ons al op Facebook, Instagram en/of Tiktok? Wij zouden dat heel leuk vinden. Zo blijf je up to date en kun je lekker van onze updates genieten!

Ben je nog niet lid van Bookchoice?

Bekijk onze lidmaatschappen en start jouw lees- en luisteravontuur!

Al tienduizenden lezers gingen je voor.