De zomer is dan eindelijk echt begonnen; dat betekent heerlijke momentjes in de zon met de beste boeken. Zo geniet je bij Bookchoice de hele zomer lang van geweldige titels. In juli vind je onder andere Nicci French en Matthew Blake in de selectie. Welk boek ga jij als eerste lezen?
Non-fictie van Milouska Meulens en Christel Don
‘Moederland’ van Milouska Meulens
In prachtige, wervelende taal brengt Milouska Meulens verschillende culturen en tijden, Nederland en Curaçao, tot leven en legt ze trefzeker maar subtiel steeds de vinger op de zere plek.In haar verhaal vertelt Milouska over haar ouders, haar jeugd, haar depressie en de mooie en minder mooie herinneringen die haar leven vormen. In Moederland maak je kennis met een krachtige vrouw die een bijzonder leven achter de rug heeft.
‘De meisjes van De Goede Herder’ van Christel Don
Almelo, 1948. José wordt door haar oom naar een tehuis van de zusters van de Goede Herder gestuurd om haar te beschermen tegen haar gewelddadige vader. Eenmaal binnen krijgt ze een andere naam, gaan alle deuren op slot en mag ze niet met de andere meisjes praten. Ze wordt zes dagen per week gedwongen lange dagen te werken, onbetaald. Als ze zich verzet, wordt ze opgesloten in een cel. Op beklemmende wijze doet Don verslag van de levens achter de kloostermuren. Gaandeweg wordt duidelijk hoe groot de psychische druk was waar de meisjes onder leefden. Ook anderen komen aan het woord: een zuster, buurtgenoten en een jonge misdienaar. Christel Don geeft een stem aan talloze ongehoorde vrouwen en belicht een verbijsterend, vergeten hoofdstuk uit onze geschiedenis.Bloedstollend spannende thrillers
‘Stemmen in het duister’ van Nicci French
Het auteursduo Nicci French heeft weer een spannende thriller geschreven. In het tweede deel van de Rechercheur Maud O’Connor serie volgen we Nancy, die net een opname voor een psychose achter de rug heeft. Ze verhuist samen met haar partner, Felix, naar een nieuw appartement waar ze buurvrouw Kira leert kennen. Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy heeft haar nog kort voor haar dood gezien en is ervan overtuigd dat er kwade opzet is. Kan Nancy haar eigen gedachten vertrouwen na de psychose?‘Anna O.’ van Matthew Blake
Anna Ogilvy was een vijfentwintigjarige schrijver met een mooie toekomst. Tot ze vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden doodstak. De tabloids noemen haar ‘Schone Slaapster’, omdat ze vanwege een zeldzame aandoening sinds die fatale nacht in diepe slaap verkeert. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen. Als het hem lukt haar wakker te krijgen, kan ze eindelijk terechtstaan. Als Anna na verloop van tijd tekenen van leven begint te vertonen, moet hij zien te ontdekken wat er destijds is gebeurd. Anna is de enige die weet wat er die nacht is voorgevallen, en Ben de enige die de waarheid naar boven kan halen. Maar door wat er aan het licht komt, komen beiden in groot gevaar...Anna O. is geen typische thriller. Hoewel het om een moordzaak gaat, druipt het bloed niet van de pagina’s. Het gaat vooral om het psychologische aspect van de moordzaak. Hierdoor blijft de spanning door het hele boek voelbaar.
‘In jouw schaduw’ van Corine Hartman
In jouw schaduw is een aangrijpende thriller over een actueel en belangrijk thema; femicide. Met dit spannende en levensechte verhaal weet Hartman je helemaal mee te nemen in de dynamiek tussen dader en slachtoffer. Daarnaast zet ze met rechercheur Nick van Wijnen een meer dan interessant karakter neer.Het leven van de achtendertigjarige Lynn leven loopt op rolletjes, tot haar ex-man opduikt en haar bedreigt. Hij hoort bij een verleden dat ze geheim wil houden, zelfs nadat ze op een avond wordt mishandeld en in het ziekenhuis belandt. Aan rechercheur Nicky, die een geheim uit haar verleden juist wil ontrafelen, de taak om Lynn te overtuigen dat ze aangifte moet doen, uit zijn schaduw moet stappen. Maar Lynn wil haar gezin beschermen. Net als de twee elkaar lijken te vinden en er zelfs een vriendschap ontstaat, neemt het lot een andere wending.
Prachtige romans
‘De vergeten vrouwen’ van Kristin Hannah
Kristin Hannah is een Amerikaanse auteur die als kind de oorlog in Vietnam vooral op TV voorbij zag komen. De verhalen over deze oorlog is ze nooit vergeten en besloot ze deze oorlog onder de aandacht te brengen door erover te schrijven. In De vergeten vrouwen lees je over de twintigjarige verpleegster Frankie.Wanneer de verpleegster Frances 'Frankie' McGrath de onverwachte woorden 'ook vrouwen kunnen helden zijn' hoort, gaat er een wereld voor haar open. Ze is opgegroeid op een idyllisch eiland voor de kust van Californië, onder de vleugels van haar conservatieve ouders. Haar toekomst leek zo simpel: school afmaken, trouwen en in haar moeders voetsporen treden als de perfecte vrouw des huizes. Maar het is 1965 en de wereld is aan het veranderen. Wanneer haar broer vertrekt om te vechten in Vietnam, besluit ze zich aan te melden als verpleegkundige in het leger. De jonge Frankie is onvoorbereid op de chaos die ze aantreft in Vietnam. En niet alleen dat, ook haar uiteindelijke terugkeer naar Amerika, dat verscheurd is door de oorlog en protesten, valt zwaarder dan ze ooit had kunnen denken.
‘De laatste libelle’ van Kim Michele Richardson
Kim Michele Richardson werd bij het schrijven van deze veelkleurige roman geïnspireerd door de blauwe Fugate-familie en de dappere paardkoeriers die tijdens de Grote Depressie de meest afgelegen inwoners van boeken voorzagen.Het is 1936. De 19-jarige Cussy Carter leeft eenzaam in de bossen als de laatst overgebleven vrouw van een geslacht van blauwe mensen uit Kentucky. Om uit haar isolatie te ontsnappen, besluit ze boekkoerier te worden in dienst van de overheid. Op haar trouwe muilezel rijdt ze langs een gevaarlijke route om boeken te bezorgen bij verarmde heuvelbewoners. Onderweg maakt ze nieuwe vrienden, maar krijgt ze ook te maken met vijandigheid van andere bergbewoners, die haar vanwege haar huidskleur en liefdadigheid wantrouwen.
Meeslepende literaire roman
‘Het verdwijnen van Ferdi Heijen’ van Max Hermens
Op een hete zomerdag verdwijnt de twaalfjarige Ferdi Heijen tussen het mais. Niemand uit de boerengemeenschap lijkt zich om zijn lot te bekommeren, en het waarom van zijn verdwijning is onduidelijk. Dorpsbewoners vertellen een voor een wat ze die dag hebben gezien en gehoord. Hun caleidoscopische verslaglegging toont een gesloten wereld die langzaam in verval is geraakt. Ondanks de sociale controle lijkt werkelijke verbinding tussen de dorpsbewoners te ontbreken. Hoe kan een kind zomaar ongezien verdwijnen?Een boer moet noodgedwongen zijn land verpachten, een Poolse arbeidsmigrant knapt de rotklussen op, kinderen hebben weinig toekomstperspectief en de buitenstaanders die iets voor hen willen betekenen komen er nauwelijks tussen. Samen vormen ze een zieltogende gemeenschap die zich staande probeert te houden in een snel veranderende wereld.
Dus nestel je in een tuinstoel, pak iets lekker erbij, en kies jouw volgende literaire avontuur. Laat je betoveren door de kracht van woorden en geniet van een maand vol lees- en luisterplezier!
Tot de volgende lees- en luisteravontuur!
Volg je ons al op Facebook, Instagram en/of Tiktok? Wij zouden dat heel leuk vinden. Zo blijf je up to date en kun je lekker van onze updates genieten!