De eerste zonnestralen doen de dagen nu echt warmer aanvoelen. Zo breekt langzaam de tijd van lezen in de tuin, op het strand of in het park weer aan. Wat is jouw favoriete plek om je boek te lezen op een warme dag? Met de mei selectie ben je in elk geval klaar om op jouw favoriete plekje neer te ploffen met een goed boek in de hand! Lees hieronder meer over de Bookchoice selectie van mei.Literaire romans van Herman Koch en Mark H. Stokmans

‘Ga je erover schrijven?’ van Herman Koch

In zijn nieuwste boek deelt Koch een bijzonder persoonlijk verhaal. Over zijn jeugd, de liefde van la familia, zijn schrijverschap en zijn ziek zijn. Op een feestje ter ere van het verschijnen van 'Finse dagen' merkt geen van de aanwezigen dat Herman Koch van de pijn steeds gaat verzitten en voortdurend naar de wc moet. Terug aan tafel blijft hij glimlachen en voert hij geanimeerd gesprekken. De dag ervoor is, na de biopsie, nog een fotograaf bij hem thuis geweest. Zodra het bewuste artikel met de foto is gepubliceerd, gooit hij het weg. Het is aan zijn gezicht af te lezen, vindt Herman. Alleen zijn vrouw en zijn 25-jarige zoon zijn dan op de hoogte. Een paar weken later bespreekt dokter Francken in het OLVG de uitslag van de laatste scan. Het is 3 februari 2020. ‘Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is,’ begint hij het slechtnieuwsgesprek. ‘Het zit overal.’

In 'Ga je erover schrijven?' beschrijft Herman Koch hoe hij omgaat met zijn diagnose en blikt hij terug op ijkmomenten in zijn leven. Het is daarmee géén boek over ‘zijn strijd tegen kanker’, want hij besluit eigenlijk meteen al dat hij de kanker een zo beperkt mogelijke rol in zijn leven wil laten spelen. ‘Ja, ik zou doorleven, daar had de kanker vast niet op gerekend. Ik zou mijn eigen tegelwijsheid, “Nietsdoen is de kortste weg naar geluk”, in de praktijk brengen. Ik zou niets doen.'

‘Spiegeldagen’ van Mark H. Stokmans

In deze fascinerende roman vertelt Stokmans over de grijstinten van de geschiedenis, over nieuwe generaties die moeten omgaan met het verleden van hun voorouders en die toch ook hun eigen weg moeten zien te vinden. Als Ruben de opdracht krijgt om het huis van opa in Spanje te verkopen, reist hij af naar de streek van zijn jeugd. Hier komen vele herinneringen boven en krijgt hij steeds meer vragen over gebeurtenissen uit het verleden. Tijdens Rubens verblijf in de Alquería, dringt het tot hem door hoe belangrijk zijn eigen kijk op zijn familieverhaal is en waar zijn hart ligt. Maar om de Alquería te kunnen behouden moet hij Pepa, de verdwenen vrouw van zijn opa, vinden.

Een prachtig literair verhaal dat een familiegeschiedenis aan het licht brengt. Stokmans weet zo beeldend te vertellen dat je jezelf in Spanje waant. Dit ontroerende verhaal zul je niet snel vergeten.

Razend spannende thrillers

‘Reykjavik’ van Ragnar Jonasson en Katrin Jakobsdottir

Deze spannende thriller speelt zich af op een klein eiland voor de kust van IJsland. In 1956 verdwijnt de vijftienjarige Lára spoorloos. Jaren later is de zaak nog steeds onopgelost. Wat is er met Lára gebeurd? Leeft ze nog? Verliet ze het eiland? Of gebeurde er iets met haar op het eiland?

Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavík zijn 200ste verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Mikhail Gorbatsjov. In dezelfde periode begint journalist Valur Robertsson zijn eigen onderzoek naar Lára’s verdwijning. Maar als hij dichter bij een oplossing komt, en de ogen van de hele wereld op Reykjavík zijn gericht, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost.

‘De laatste die sterft’ van Helen Fields

Sadie Levesque werkt als privédetective en wordt gevraagd de vermissing van een tiener op een eiland bij Schotland op te lossen. Het gezin Clark is kortgeleden op het afgelegen eiland komen wonen maar ze worden niet geaccepteerd door de lokale bevolking. Als de zeventienjarige Adriana vermist raakt, zijn haar ouders ten einde raad. Sadie neemt de zaak aan en gaat op zoek naar Adriana. Wanneer Sadie het lichaam van Adriana in een grot vindt, met een kroon van zeewier, beseft ze dat de zaak veel groter is dan ze in eerste instantie dacht. Want wat als Adriana niet het laatste slachtoffer is?

Deze spannende thriller houdt je op het puntje van je stoel en laat je tot het einde raden wat er gebeurd is. Fields schetst een mooi beeld van het Schotse eiland waardoor de omgeving tot leven komt. Laat je meevoeren in het mysterie door de goede schrijfstijl van Fields.

‘Leeuw’ van Deon Meyer

In deze zinderende nieuwe Bennie Griessel-thriller staat je weer een spannend verhaal te wachten. Een jonge vrouw verdwijnt spoorloos na een fietstocht op Stellenbosch Mountain. De man die later haar lichaam vindt vertelt de politie dat hij denkt dat ze door een luipaard gedood is. Inspecteurs Bennie Griessel en Vaughn Cupido vragen zich af of dit echt zo is, of dat haar doodsoorzaak wellicht wat verontrustender is… Intussen onderzoeken ze de gruwelijke moord op de lokale advocaat Basie Small – maar Bennie is afgeleid door het feit dat zijn verloofde Alexa hun trouwdatum al op korte termijn wil prikken, terwijl Vaughn op zijn beurt ook strubbelt met relatieproblemen. In de Okavangodelta van Botswana, ver weg van de prachtige wijnlanden van Stellenbosch, wordt natuurgids Chrissie Jaeger gerekruteerd door een bende voormalige leden van de special forces, die haar als lokaas willen gebruiken bij een overval. Maar de operatie loopt vreselijk mis en nadat de man van wie ze houdt voor haar ogen wordt neergeschoten, vlucht Chrissie het land uit. In een wereld vol verraad, valse identiteiten en staatscorruptie worden de inzetten steeds hoger. Algauw bevinden de rechercheurs zich in een race tegen de klok om een catastrofe te voorkomen op de trouwdag van Griessel.Prachtige romans

‘Oversharing’ van Jane Fallon

In deze roman vol humor volg je het verhaal van Iris. Ooit was Iris gelukkig. Ze had een huis, een man, de belofte van een gezin. Nu is ze gescheiden en verhuurt ze haar logeerkamer om rond te komen. Het had erger gekund – maar het ook béter gekund. Als Maddy er niet was geweest. Maddy, de vrouw die haar leven heeft verpest. Influencer Maddy heeft haar merk opgebouwd rondom ‘haar gelukkige gezinnetje’. Ze is beroemd om haar wholesome video’s over het leven met haar man en schattige tweeling. Iris gelooft er geen bal van. En ze gaat bewijzen dat het allemaal nep is...

Dit heerlijke verhaal zit vol herkenbaarheden en zal je zeker verrassen. Het verhaal leest heerlijk weg door de vlotte schrijfstijl en de humor. Fallon weet erg realistische personages te creëren met wie je zult meeleven. Ondanks de twijfelachtige keuzes van Iris zul je het toch met haar te doen hebben.

‘De vrouwen van het kamp’ van Heather Morris

Een heel ander soort roman; deze meeslepende roman speelt zich af in het tijdperk van de Tweede Wereldoorlog in Japan. Als Singapore in 1942 in handen valt van Japan, smokkelt de Engelse muzikant Norah Chambers haar achtjarige dochter de stad uit en gaat ze aan boord van het koopvaardijschip de Vyner Brooke . Ook Nesta James, een Australische verpleegkundige, stapt aan boord. Enkele dagen later wordt het schip midden op zee gebombardeerd.

Norah en Nesta weten wonder boven wonder de kust van het door Japan bezette Indonesië te bereiken, om vervolgens terecht te komen in het beruchte interneringskamp Palembang op Sumatra. De vrouwen hebben jarenlang alleen elkaar om zich aan vast te houden, maar blijven manieren vinden om hoop te houden.

Genieten van feelgood

‘Als ik je weer zie’ van Gillian King

Dit heerlijke en realistische feelgood boek is tweevoudig winnaar van de ‘Feelgood van het jaar prijs’. Lily wil best een tijdje op het dochtertje van haar beste vriendin Sara passen wanneer zij plotseling weg moet. Totdat ze ontdekt wie Sara daarvoor nog meer heeft ingeschakeld: Seb. Hij is vreselijk knap, grappig en stiekem erg sexy. O, en niet geheel onbelangrijk: Lily’s ex. Seb is wel de laatste persoon met wie Lily een paar weken lang in hetzelfde huis wil wonen. Maar wanneer ze noodgedwongen tijd met elkaar doorbrengen, merken ze dat het verleden hen razendsnel inhaalt. Oud zeer komt naar boven, net als verborgen gevoelens en emoties. Waar vonken overspringen, gaat alleen ook weleens iets in de fik.

Dus nestel je in een tuinstoel, pak iets lekker erbij, en kies jouw volgende literaire avontuur. Laat je betoveren door de kracht van woorden en geniet van een maand vol lees- en luisterplezier!

Tot de volgende lees- en luisteravontuur!

Volg je ons al op Facebook, Instagram en/of Tiktok? Wij zouden dat heel leuk vinden. Zo blijf je up to date en kun je lekker van onze updates genieten!

Ben je nog niet lid van Bookchoice?

Bekijk onze lidmaatschappen en start jouw lees- en luisteravontuur!

Al tienduizenden lezers gingen je voor.